ΕΥΧΗ

Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη. Βόλφγκανγκ Γκαίτε (Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος 1749-1832)

21 Μαΐου, 2017

Νότα Κυμοθόη "ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ"

                                               

"ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ"
Της Νότας Κυμοθόη
Στην Πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, έχει διαμορφωθεί στο ύψος του λόφου του αρχαίου λιμανιού της Ζέας γνωστό ως Πασαλιμάνι, αυτή η πλατεία, στην οποία σήμερα έγιναν τα αποκαλυπτήρια επίσημα του Μνημείου Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.
Η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου, δήλωσε:«Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της Μνήμης. Γιατί η Μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη Γνώση, για τον Πολιτισμό, για την Κοινωνία, για το Μέλλον. Για την Ανθρωπιά. Τιμούμε λέγοντας ''όχι'' στην άγνοια, την αδιαφορία, την παραχάραξη της Ιστορίας. Τιμούμε όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές».
Δωρητής του Μνημείου με τίτλο "Πυρρίχιο Πέταγμα" είναι ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και α΄Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κος Βαγγέλης Μαρινάκης, το δε έργο είναι του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη.
Ο Δήμαρχος του Πειραιά κο Μώραλης τον τίμησε με αναμνηστική πλακέτα...
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από πλήθος κόσμου και κατάθεση στεφάνων...
Συγκίνηση προκάλεσε όλη η τελετή πλημμυρισμένη συναισθήματα που πήραν τη θέση τους στις καρδιές όλων των παρευρισκομένων, καθώς ο Πειραιάς τίμησε τους ξεριζωμένους πρόσφυγες που έφταναν καραβάνια στο λιμάνι του Πειραιά και οι μνήμες αναδύθηκαν από το παρελθόν για να πάρουν θέση στο παρόν...Η εκδήλωσε έλαβε χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας 353.000 Ελλήνων του Πόντου...
Ο Δήμαρχος Πειραιά κος Γιάννης Μώραλης ευχαρίστησε όλους τους φορείς γι΄αυτήν την εκδήλωση και την προσφορά τους και ιδιαίτερα την Περιφερειάρχη κα Δούρου και τον κο Μαρινάκη αλλά και τον εικαστικό του έργου κο Τανιμανίδη, τονίζοντας πως είναι υπερήφανος για το Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου, που τοποθετήθηκε στην πόλη του Πειραιά.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κος Γεώργιος Βαρυθυμιάδης μετέφερε και κατέθεσε χώμα από τον Πόντο και Αγίασμα από την Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου.
Το έργο είναι πολύ ιδιαίτερης τεχνικής. Μια λεπτομέρεια στο άκρο του όπου απεικονίζεται ο Ποντιακός Αετός, σύμβολο του Δία, που υπάρχει κι από το άλλο άκρο του καθώς και στην κορυφή του μνημείου και από κάτω η ποντιακή λύρα!!!
Μια ιστορική πορεία μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, ενός λαού του οποίου οι ρίζες ακουμπάνε στην αρχέγονη ελληνική φυλή που είχε δημιουργήσει έναν λαμπρό πολιτισμό στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Ένας πολιτισμός που φτάνει έως εμάς σήμερα μέσα από τους ήχους της ποντιακής λύρας, τους χορούς των Ποντίων, την ιδιαίτερη διάλεκτό τους, την προσεγμένη τους μαγειρική, το φιλότιμο τους, την ανθρωπιά τους, την ευθύτητα τους, την αγάπη τους για τη ζωή, την ζέση για οικογενειακά πρότυπα, την συνεχή προσπάθειά τους για γνώση και μόρφωση, το επιχειρηματικό τους πνεύμα και την βαθιά τους πίστη στο Θεό και στην πατρίδα και στην καλλιέργεια των Αρετών!..

© Nότα Κυμοθόη


Δεν υπάρχουν σχόλια: